Connect with us
Zupa Pho,kuchnia wietnamska

Artykuły

Smaki Wietnamu – czego spróbować w Wietnamie (+ bilety w sezonie od 2099 zł)

Smaki Wietnamu – czego spróbować w Wietnamie (+ bilety w sezonie od 2099 zł)

Turystyka kulinarna zyskuje na popularności. Oprócz zwiedzania pamiątek i interesujących miejsc, zobaczenia najlepszych plaży równie ważny elementem podróży jest spróbowanie lokalnych dań i przysmaków. Lecisz do Wietnamu? Albo wracasz tam po raz kolejny?

Advertisement

Poznaj kuchnię wietnamską i jej najlepsze dania. Wyrusz w podróż w poszukiwaniu najlepszych smaków Wietnamu. 

Bilety do Wietnamu z Polski z Qatar Airways

Świeże zioła i intensywne zapachy

Street food, czyli jedzenie uliczne w Wietnamie należy do jednych z najlepszych w Azji. Na każdym kroku znajdują się restauracje i niewielkie budki z jedzeniem. Te są otwarte od samego rana. Niskie ceny przyciągają nie tylko turystów, ale samych Wietnamczyków. Nikt tu nie je w samotności. Targi warzywne uginają się od ilości i różnorodności produktów. Soczysta zieleń sałat i zieleniny, drażniące kubki smakowe zapachy powodują, że chciałoby się spróbować wszystkiego. Mięta, kolendra, trawa cytrynowa i bazylia są najczęściej spotykanymi ziołami.

Odpowiednikiem soli w kuchni wietnamskiej jest sos rybny, który dodawany jest do wielu potraw. Intensywnego smaku potrawom nadaje czosnek, papryczki chili, imbir i kurkuma. 

Produkty sprzedawane są na samej ulicy, Hanoi, kuchnia wietnamska
Produkty sprzedawane są na samej ulicy, Hanoi, fot. Jack Young Unsplash
Sos rybny, papryczki chili i imbir są częstymi dodatkami do dań wietnamskich,
Sos rybny, papryczki chili i imbir są częstymi dodatkami do dań wietnamskich, fot. Percy Pham Unsplash

Kuchnia Wietnamu Północnego, Środkowego i Południowego

Ze względu na swój południkowy kształt w Wietnamie wyróżnia się kilka stref klimatycznych. Taka różnorodność powoduje, że niektóre regiony specjalizują się w produkcji herbaty, kawy, ryżu itp. Tarasy ryżowe znajdują się m.in. w północnej części kraju, w Sapa. 

Bagietki i wpływy francuskie 

Wietnam był częścią Indochin Francuskich. Tereny, które obecnie należą do Wietnamu, Laosu i Kambodży od drugiej połowy XIX wieku do końca II wojny światowej były zajmowane przez Francuzów. Mimo upływu lat po dziś dzień widać francuskie wpływy w kuchni wietnamskiej. W Hanoi i Ho Chi Minh City, które były stolicami Indochin w różnych okresach można bez problemu kupić francuskie pieczywo, popularne są zwłaszcza długie bagietki. Banh mi przypomina hot-doga. Przygotowywana jest z mąki ryżowej i pszennej, nadziewana mięsem i warzywami. 

Banh mi - wietnamska kanapka
Banh mi – wietnamska kanapka, fot. Brent Hofacker Shutterstock

Smaki Wietnamu: najlepsze wietnamskie dania

Podstawowym składnikiem kuchni wietnamskiej jest ryż. Przygotowywane są z niego m.in. makarony. Do tego serwowane są warzywa, owoce morza i mięsa. Typem posiłku, który podawany jest od rana do wieczora jest zupa. Do bulionu dodaje się nudle, zieleninę, mięso, tofu.

Zupa Pho

Ot, rosół z makaronem, który się je na śniadanie, obiad i kolację. Tradycyjnie przygotowuje się dwa rodzaje Pho: z wołowiną (Pho Bo) lub z mięsem kurczaka (Pho Ga). Z dodatkiem ryżowego makaronu, świeżych warzyw i dodatków serwowana jest na każdym kroku. Smak wzbogaca kolendra, czarny kardamon, niekiedy również anyż i cynamon.

Zupa Pho,
Zupa Pho, fot. Lightscape Unsplash

Nem – sajgonki

Nazywane są często krokietami lub naleśnikami wiosennymi. Specjalne ciasto albo papier ryżowy wypełniany jest farszem (mięsnym, warzywnym). Sajgonki mogą być smażone lub spożywane na zimno. Podawane są do nich sosy na bazie sosu rybnego.

Sajgonski,
Sajgonski, fot. Jonathan Valencia Pixabay

Bun cha

Grillowana wieprzowina podawana jest w słodkiej zalewie z piklowanymi warzywami. Dodaje się do niej makaron ryżowy. Danie zalewane jest specjalnym sosem. Jednym z popularnych dodatków do Bun cha są orzechy.

Banh xeo

Wietnamskie naleśniki nadziewane są farszem z wieprzowiną, krewetkami. Do tego serwowane są świeże zioła i sos rybny.

Tofu

Street food w Wietnamie należy do jednych z najlepszych w Azji. Swoje przysmaki znajdą tu zarówno miłośnicy mięs oraz wegetarianie. W kuchni wietnamskiej jest dużo tofu. Podawane jest m.in. smażone w cieście z różnymi sosami.

Smażone tofu,
Smażone tofu, fot. Mittmac Pixabay

Smażone owoce

Na deser Wietnamczycy wybierają smażone owoce. Popularne są zwłaszcza banany i ananasy. Ananasy często smażone są w specjalnej panierce. Ciekawym deserem są lody z zielonej herbaty.

Wietnamska kawa i inne napoje

Wietnam jest drugim krajem na świecie pod względem uprawy kawy (pierwsze miejsce zajmuje Brazylia). W Wietnamie uprawiana jest przede wszystkim Robusta. Nie brakuje też Arabiki i najdroższej kawy świata – Kopi Luwak. Najczęściej spotykanym sposobem jej parzenia jest umieszczenie zmielonej kawy w specjalnym metalowym filtrze kroplowym, którą umieszcza się na filiżance. Kawa ma mocny i gorzki smak, dlatego najczęściej dodaje się do niej mleko kokosowe lub skondensowane. Wietnamską kawę pije się przede wszystkim na zimno.

Kawa wietnamska,
Kawa wietnamska, fot. Rhiannon Pixabay

W Wietnamie popularna jest zielona herbata. Dzięki swoim walorom prozdrowotnym i smaku serwowana jest przede wszystkim herbata jaśminowa. Ze względu na upał dodaje się do nich często kostki lodu. W restauracjach często podawana jest bezpłatnie do posiłków.

Wietnamczycy uwielbiają piwo, do tych najpopularniejszych należą piwa Bia Hanoi i Bia Saigon. Odświeżającym napojem jest sok z trawy cytrynowej.

Zdjęcie: Shutterstock, Dreamstime, Unsplash.com
Click to comment
//
To Top