Smaki Wietnamu – czego spróbować w Wietnamie
Turystyka kulinarna zyskuje na popularności. Oprócz zwiedzania pamiątek i interesujących miejsc, zobaczenia najlepszych plaży równie ważny elementem podróży jest spróbowanie lokalnych dań i przysmaków. Lecisz do Wietnamu? Albo wracasz tam po raz kolejny?
Poznaj kuchnię wietnamską i jej najlepsze dania. Wyrusz w podróż w poszukiwaniu najlepszych smaków Wietnamu.
Treść artykułu
Świeże zioła i intensywne zapachy
Street food, czyli jedzenie uliczne w Wietnamie należy do jednych z najlepszych w Azji. Na każdym kroku znajdują się restauracje i niewielkie budki z jedzeniem. Te są otwarte od samego rana. Niskie ceny przyciągają nie tylko turystów, ale samych Wietnamczyków. Nikt tu nie je w samotności. Targi warzywne uginają się od ilości i różnorodności produktów. Soczysta zieleń sałat i zieleniny, drażniące kubki smakowe zapachy powodują, że chciałoby się spróbować wszystkiego. Mięta, kolendra, trawa cytrynowa i bazylia są najczęściej spotykanymi ziołami.
Odpowiednikiem soli w kuchni wietnamskiej jest sos rybny, który dodawany jest do wielu potraw. Intensywnego smaku potrawom nadaje czosnek, papryczki chili, imbir i kurkuma.


Kuchnia Wietnamu Północnego, Środkowego i Południowego
Ze względu na swój południkowy kształt w Wietnamie wyróżnia się kilka stref klimatycznych. Taka różnorodność powoduje, że niektóre regiony specjalizują się w produkcji herbaty, kawy, ryżu itp. Tarasy ryżowe znajdują się m.in. w północnej części kraju, w Sapa.
Bagietki i wpływy francuskie
Wietnam był częścią Indochin Francuskich. Tereny, które obecnie należą do Wietnamu, Laosu i Kambodży od drugiej połowy XIX wieku do końca II wojny światowej były zajmowane przez Francuzów. Mimo upływu lat po dziś dzień widać francuskie wpływy w kuchni wietnamskiej. W Hanoi i Ho Chi Minh City, które były stolicami Indochin w różnych okresach można bez problemu kupić francuskie pieczywo, popularne są zwłaszcza długie bagietki. Banh mi przypomina hot-doga. Przygotowywana jest z mąki ryżowej i pszennej, nadziewana mięsem i warzywami.

Smaki Wietnamu: najlepsze wietnamskie dania
Podstawowym składnikiem kuchni wietnamskiej jest ryż. Przygotowywane są z niego m.in. makarony. Do tego serwowane są warzywa, owoce morza i mięsa. Typem posiłku, który podawany jest od rana do wieczora jest zupa. Do bulionu dodaje się nudle, zieleninę, mięso, tofu.
Zupa Pho
Ot, rosół z makaronem, który się je na śniadanie, obiad i kolację. Tradycyjnie przygotowuje się dwa rodzaje Pho: z wołowiną (Pho Bo) lub z mięsem kurczaka (Pho Ga). Z dodatkiem ryżowego makaronu, świeżych warzyw i dodatków serwowana jest na każdym kroku. Smak wzbogaca kolendra, czarny kardamon, niekiedy również anyż i cynamon.

Nem – sajgonki
Nazywane są często krokietami lub naleśnikami wiosennymi. Specjalne ciasto albo papier ryżowy wypełniany jest farszem (mięsnym, warzywnym). Sajgonki mogą być smażone lub spożywane na zimno. Podawane są do nich sosy na bazie sosu rybnego.

Bun cha
Grillowana wieprzowina podawana jest w słodkiej zalewie z piklowanymi warzywami. Dodaje się do niej makaron ryżowy. Danie zalewane jest specjalnym sosem. Jednym z popularnych dodatków do Bun cha są orzechy.
Banh xeo
Wietnamskie naleśniki nadziewane są farszem z wieprzowiną, krewetkami. Do tego serwowane są świeże zioła i sos rybny.
Tofu
Street food w Wietnamie należy do jednych z najlepszych w Azji. Swoje przysmaki znajdą tu zarówno miłośnicy mięs oraz wegetarianie. W kuchni wietnamskiej jest dużo tofu. Podawane jest m.in. smażone w cieście z różnymi sosami.

Smażone owoce
Na deser Wietnamczycy wybierają smażone owoce. Popularne są zwłaszcza banany i ananasy. Ananasy często smażone są w specjalnej panierce. Ciekawym deserem są lody z zielonej herbaty.
Wietnamska kawa i inne napoje
Wietnam jest drugim krajem na świecie pod względem uprawy kawy (pierwsze miejsce zajmuje Brazylia). W Wietnamie uprawiana jest przede wszystkim Robusta. Nie brakuje też Arabiki i najdroższej kawy świata – Kopi Luwak. Najczęściej spotykanym sposobem jej parzenia jest umieszczenie zmielonej kawy w specjalnym metalowym filtrze kroplowym, którą umieszcza się na filiżance. Kawa ma mocny i gorzki smak, dlatego najczęściej dodaje się do niej mleko kokosowe lub skondensowane. Wietnamską kawę pije się przede wszystkim na zimno.

W Wietnamie popularna jest zielona herbata. Dzięki swoim walorom prozdrowotnym i smaku serwowana jest przede wszystkim herbata jaśminowa. Ze względu na upał dodaje się do nich często kostki lodu. W restauracjach często podawana jest bezpłatnie do posiłków.
Wietnamczycy uwielbiają piwo, do tych najpopularniejszych należą piwa Bia Hanoi i Bia Saigon. Odświeżającym napojem jest sok z trawy cytrynowej.
Specjalne znizki dla naszych czytelników
- Zniżka 45 zł na bilety - pobierz naszą nową aplikację, zamów bilety na Flipo.pl za minimalnie 100 zł, podaj kod FLIPOHITY i oszczędź 45 zł w ramach zamówienia.
- Zakwaterowanie na Booking.com ze zniżką aż do 50%, kliknij i wyszukaj konkretną destynację.
- Wypożycz auto przez Flipo.pl. Kliknij, wybierz destynację, porównaj ceny, wybierz model samochodu i zarezerwuj. Auto odbierzesz po przylocie na lotnisku. Jesteśmy partnerem Rentalcars.com.
- Dołącz do naszej grupy VIP podróżników - kliknij na zielony przycisk CHCĘ motrzymasz #flipohity notyfikacje na najlepsze oferty:
- Nasz ulubieniec - podróżniczy newsletter, który odbierają tysiące podróżników:
